Working languages:
English to Swedish
Swedish to English
Swedish (monolingual)

Matilda Wiborn
Freelance journalist

Stockholm, Sweden
Local time: 23:05 CEST (GMT+2)

Native in: Swedish Native in Swedish
  • Send message through ProZ.com
Feedback from
clients and colleagues

on Willingness to Work Again info
No feedback collected
Account type Freelance translator and/or interpreter
Data security Created by Evelio Clavel-Rosales This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations This person is not affiliated with any business or Blue Board record at ProZ.com.
Services Copywriting, Desktop publishing, Editing/proofreading, Translation
Expertise
Specializes in:
JournalismEsoteric practices
Sports / Fitness / Recreation
All accepted currencies Swedish kronor (sek)
Payment methods accepted Visa, MasterCard, PayPal, Swish, Invoice
Portfolio Sample translations submitted: 1
Swedish to English: Ruffie training som terapi/Ruffie training as a form of therapy
General field: Medical
Detailed field: Sports / Fitness / Recreation
Source text - Swedish
Bakgrund:

Varför behövs metoden?

Vi har i olika sammanhang förstått det stora värdet av kombinationen rörelse och samtal. Ibland har det handlat om en ofokuserad och sprallig grupp på Ersta Vändpunkten. Övningar med mycket fart i har då fungerat bra. Vissa av våra deltagare står helt enkelt inte ut med att vara i stillhet för länge. De behöver fysisk aktivitet. Jag har i några extrema fall på Vändpunkten helt enkelt sprungit upp och ner i trapphuset här först för att få bort lite spring för att sedan kunna göra det vi ska.

På Ersta Vändpunkten ansvarar jag sedan fyra år också för Erstas sommarverksamheter. Det rör sig om sommarkollo för barn 7-12 år och ytterligare ett kollo för tonåringar 13 -16 år.
En av framgångsfaktorerna för dessa är att vi aktiverar både små och stora. De har inte tillgång till några elektroniska apparater. Inga telefoner, inga plattor eller spelkonsoler och TV. Vi ersätter detta med mycket lek och fysiska aktiviteter. Samtalen blir ofta mycket bra efter en hel dag av spring och bus.
I både barn och tonårsgruppen får de pröva på olika saker och vi uppmuntrar dem till att aktivt fortsätta med olika aktiviteter även efter kollona. Vi vet att meningsfull sysselsättning är en stark skyddsfaktor särskilt för unga människor med ökade riskfaktorer t.ex. barn från dysfunktionella hem (Tengström 2013 m.fl)

Jag har även sedan tidigare mycket goda erfarenheter av samtal i oväntade miljöer. Att föra samtal i bil eller i arbete har fungerat bra särskilt med personer som antingen är sönderpratade eller som tycks vila i arbete. Det har rört sig om hemmasittande ungdomar eller om unga människor med problem beteenden. Under mina tio år på Mariamottagningarna och på behandlingsinstitution hade jag ofta mina bästa samtal med de inskrivna i biltvättar, på promenader eller efter fysträningarna i bastun på fredagarna.


Ruffie – En träningsform som ger mersmak på många nivåer.

För snart två år sedan bjöd min karateinstruktör Dan Langelotz in mig till mitt allra första ruffiepass.
Det var något helt annat än något jag tidigare tränat. Det var mycket ansträngande, men det var också otroligt berikande på många nivåer.
Utövaren hjälper för det första sin kompis i parövningarna och gör detta dessutom ofta tillsammans med en helt främmande person.
För det andra hamnar deltagarna närmare en annan människa än du vanligen kommer. Övningarna går ut på att släpa runt på den andre och det finns goda skäl för att misstänka att det frigörs gott om oxytociner och endorfiner i den här processen. Hormon som vi vet är gynnsamma för oss människor. Dessutom får deltagarna träna sig på tillit och mod.
Vi vet att våra deltagare här på Vändpunkten ofta är utbrända och slutkörda. De hormon som ofta är i aktivitet hos våra deltagare är adrenalin, noradrenalin och kortisol eftersom kontroll, flykt och kampsystemen ofta är i full aktivitet pga. Deras familjesituation.

Vi är nyfikna på att undersöka hur den här träningsformen balanserar detta. Vår arbetshypotes är att det är något positivt och stärkande.

Just ”efteråt känslan” på de här passen motsvarar inget jag tidigare varit med om. Jag har ägnat mig åt mycket olika idrotter.
Det som händer efter ett sådant här pass är att utövarna känner sig mycket nära de andra i gruppen som tränat. Inte bara den du råkat ha som verktyg eller kombattant just det passet. I hela gruppen infinner sig en öppenhet och mottaglighet för samtal. Det var efter ett av dessa otaliga tillfällen som jag och Dan började prata mer och mer om möjligheterna med upplägget ”Träning/samtalsgrupp”.

Erfarenheter av metoden hittills:

Under våren 2015 har vi försökt göra detta med en brokig fokusgrupp om sex personer som ingen av dem hör till Vändpunkten. Deltagarna har främst hämtad i ytterkanterna av vår bekantskapskrets. Det har alltså rört sig om hyfsat välfungerande personer från rätt olika bakgrund och förhållanden. Åldersspannet har varit mellan 25-40 år både kvinnor och män.

Vi har träffats sju tillfällen i den här formen med träning och samtalsgrupp med några förutbestämda teman varje gång.

Vi upptäckte tidigt att det var en stor skillnad mellan att träna först och prata sedan än tvärtom. Öppenheten och flytet blev påtagligt bättre när de var fysiskt utmattade.

I början av projektet fick deltagarna sätta upp individuella mål med sitt deltagande. De har haft många olika mål och delmål men samtliga har kommit en lång bit på vägen med sina individuella målsättningar. I skrivande stund är inte projektet slut. Det som återstår är en boosterträff efter sommaren då de ska se över sin individuella plan och redovisa utfallet för gruppen.

Alla har tagit itu med sina mål och de har också tagit itu med lite oväntade saker. Ett bra exempel på en sådan oväntad sidovinst är att en pappa i gruppen kommit fram till hur han ska göra läxläsningen med sin dotter mindre konfliktfylld.

Vi tror att det har varit av godo att vi haft ”koll” på dem och varit bekräftande och omtänksamma gentemot dem. Vi har varit tillgängliga både via telefon och via vår slutna projektgrupp på Facebook. Vidare har vi varit noga med att undvika negationer, något som också är en viktig princip inom konceptet ”Ruffie”. Vi har hela tiden istället strävat efter att hitta olika vägar till positiv förstärkning av tillgångar och resurser som de olika deltagarna har.

Metodens syfte/mål

Syftet med metoden är att använda ett redan välfungerande gruppmaterial (Ersta Vändpunktens handbok) och lägga till rörelse och motion.

Vi tror att detta kan ha goda effekter på personer med mycket spring i benen.

Vi har även förstått att helt andra grupper är intresserade av upplägget.
En HR chef på ett medelstort företag har bjudit in oss på ett möte för att berätta om konceptet. Den här chefen ser det som ett intressant personalvårdande projekt.

Ett helt övergripande syfte med metoden är att öka förståelsen om vad som är bra för individen och vi hoppas att kunna ge deltagarna insikt i hur viktigt det är med ett sunt leverne för att må bra. Vidare hoppas vi kunna visa på hur en aktiv livsstil även påverkar omgivningen i positiv riktning.

Ulf Zetterman
Gruppledare och Terapeut vid Ersta Vändpunkten samt Verksamhetschef på Stensundslägret
Translation - English
Background
Why is this method required?

There are many areas in which we have seen the great value of combining physical exercise and conversations.

Sometimes we got an unfocused and vibrant group at Ersta vändpunkten. In theese cases, excercise with lots of explositivity has been useful. Some of the participants can't stand being still for too long. They need physical activity.
In some extreme cases, I have simply been running up and down the stairs just to get rid of some energy to be able to finally do what we are supposed to do.

For the last four years I have also been in charge for the summer operations at Ersta.
It is about one summer camp for children in the ages between 7 and 12, and one for teenagers in the ages 13 to 16 years.
One of the most successful aspects have been the physical activation of both kids and grown ups.
They do not have the access to electronic devices. No smartphones, no video games, tablets or TVs.
Instead we replace this with lots of playing and physical activation.
The dialogues usually gets very good after a day filled with fun and games.

We allow both the kids group and the teenagers group to try different things and we encourage them to continue with the activities even after the summer camps.
We know that a meaningful duty is a strong protective factor especially for young people with increased risk factors, such as kids from dysfunctional homes. (Tengström 2013 m.fl.)

I have former experience of qualitative conversations in unexpected environments.
To communicate while sittning in the car or during work has been especially effective with individuals that is either overly conversated or that seems to rest while performing work tasks.
In theese cases it is about youths that have been sitting still or about young people with problem behaviors.
During my ten years at the Maria receptions and treatment institutions, I often had my best conversations with my clients while washing the car, during walks or in the sauna after a workout.

Ruffie - A training concept to love in many different levels
About two years ago my karate instructor Dan Langelotz invited me to my very first Ruffie session.
It was a whole new experience compared to any other training concept I have ever tried. It was very challenging, but also very enriching in many levels.
For a start, the practitioner helps his or her friend in the couples excercises, and often he or she gets to do so with a complete stranger.
Second, the practitioners gets more close to another human being than one usually do.
The exercises includes dragging another person around, and there are good reasons to believe that a lot of oxytocin and endorphine are released during this process. Hormones that we know are beneficial for humans.
The participants also gets to practice both trust and courage.
We know that our participants at Vändpunkten often are exhausted and worn out from stress. The more active hormones are often adrenaline, noradrenaline and cortisol since the fight or flight system are turned on because of their family conditions.

We are curious in examining how the training concept seems to balance this. In our working hypothesis, this is something positive and strengthening.

The "afterward feeling", as I would call it, is unique in it's kind. I have tried many sports but none can be compared to this.
After joining a Ruffie session, the participants gets a feeling of propinquity amongst the other people in the group. Not only the person you happen to meet as your tool or combatant at this particular session.

A sense of openness and ability to speak the mind awakens in the entire group.
After one of theese experiences, me and Dan started to discuss the possibilities and benefits in combining training and conversation groups.

Experiences in the method so far
During spring 2015 we have tried to do this in a diverse focus group of six persons. None of them included in Vändpunkten.
The participants were mostly heritaged from the outer circles of our acquaintance. In other words, this is about more or less well being individuals from different conditions. It has been a mix of men and women in the ages between 25 to 40 years old.

We scheduled seven meetings to combine this form of training with conversations. Each time in different themes.
Shortly we noticed the big difference in putting training first and talking afterwards compared to the other way around.
The openness and the flow became more present when the participants were physically exhausted.

In the early stages, the participants got to set their individual goals with joining the project.
The all had different goals but they all went a long way with their objectives. The project is still running in this very moment. What is left is a so called "Boost meeting" after this summer where everyone gets to evaluate their individual plan and share it with the group.

Each participant reached their goals and also with some unexpected topics.
One good example is how this dad realized how he could handle homework readings with his daughter in a new, less conflicted way.

We chose to be present, confirming and mindful towards the participants, and we believe that this has been of great value. We have been available in both telephone and a closed project group on Facebook.
We have also been mindful to avoid negations, a philosophy that is also essential in the Ruffie concept. Instead, we always strive to find different directions to a positive reinforcement and to find the asset to the resources in each one of the participants and strengthen them.

Purpose and goals
The purpose with this method has been to use material that we already know as effective (Ersta Vändpunktens handbook) and to add physical movement and exercise.
We believe that this can be especially beneficial for restless individuals.

We have also noticed that some other groups might be interested in the concept.
The HR manager at a medium sized company invited us to a meeting to hear more about what we do and is interested in using this project as a tool to create welfare among the employees.

The overall goal with this method is to increase understanding in what's good for the individual and hopefully we can help the participants to realize the importance of healthy living to feel good.
We also aim to show how an active lifestyle affects the surrounding in positive directions.

Ulf Zetterman
Team leader and Therapist at Ersta Vändpunkten and Operations manager at Stensundslägret

Translation:
Matilda Wiborn
Freelance writer

Experience Years of experience: 8. Registered at ProZ.com: Dec 2018.
ProZ.com Certified PRO certificate(s) N/A
Credentials N/A
Memberships N/A
Software N/A
Website https://matildawiborn.wixsite.com/matildawiborn
Bio
No content specified


Profile last updated
Dec 7, 2018



More translators and interpreters: English to Swedish - Swedish to English   More language pairs