Working languages:
Hebrew to English
English to Hebrew

ilavi

Israel
Local time: 11:43 IDT (GMT+3)

Native in: Hebrew Native in Hebrew
Feedback from
clients and colleagues

on Willingness to Work Again info

This service provider is not currently displaying positive review entries publicly.

No feedback collected
Account type Freelance translator and/or interpreter
Data security Created by Evelio Clavel-Rosales This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations This person is not affiliated with any business or Blue Board record at ProZ.com.
Services Translation, Editing/proofreading, Website localization, Software localization
Expertise
Specializes in:
PsychologyPoetry & Literature
Tourism & TravelLaw: Patents, Trademarks, Copyright
InsuranceGeneral / Conversation / Greetings / Letters
Education / PedagogyLaw: Contract(s)
Business/Commerce (general)Finance (general)
Portfolio Sample translations submitted: 1
Hebrew to English: Facets of Israeli Interior Design
Source text - Hebrew
יש פנים לעיצוב


תחום עיצוב הפנים היה בעבר חלק בלתי נפרד ממקצוע האדריכלות אך היום תופס לו מקום של כבוד כהתמחות בפני עצמה, בעלת יוקרה, הבאה לידי ביטוי בטיפול במגוון חללים - בתי מגורים, משרדים ועסקים, מקומות בילוי, מבני ציבור, בתי מלון ועוד. המילה האחרונה.


בין העוסקים בתכנון ועיצוב מסתובבת בדיחה שאומרת ככה: 'מה ההבדל בין מהנדס למעצב פנים? המהנדס יודע הכל על כלום ואילו מעצב הפנים יודע כלום על הכל'...האמירה הזאת מתקשרת אולי לעובדה שבעבר, תחום עיצוב הפנים נחשב נחות בהשוואה לאדריכלות. אבל אל דאגה, המצב השתנה והיום גם האדריכלים הבולטים עוסקים בעיצוב פנים, עם הרבה כבוד למקצוע.
עיצוב פנים או אדריכלות פנים הוא תחום התמחות המטפל בתכנון ושינוי חללים פנימיים במבנים. המקצוע התפתח מתחום האדריכלות ועד המאה העשרים היה זה מקצוע אחד. עיצוב הפנים, להבדיל מאדריכלות, עוסק בעיצוב חללים פנימיים של מבנה ובתכנונם עד אחרון הפרטים ואינו עוסק בתכנון של מבנה שלם, קונסטרוקציה או הקשרים אורבאניים כפי שעוסקת האדריכלות.
מעצב הפנים מחויב לדרישות הלקוח (מקום, תקציב, פונקציה וכדומה), ויכולת הביטוי האמנותי שלו מקבלת צורה על ידי סגנונו העיצובי או פרשנותו ל"בעיית" התכנון. עיצוב הפנים מתייחס לאדם בתוך הסביבה הבנויה, לצרכיו הפיזיים והנפשיים - בביתו, במשרד, במקום הבילוי, במרפאה, בבנק, במוזיאון ובכל מבנה או חלל אחר. צרכי האדם, בהיבט עיצוב הפנים, מתחילים בצרכים החברתיים והמשפחתיים הכלליים כגון פרטיות, אירוח וכד' ועד לצרכים הפיזיים הפשוטים ביותר של האדם, כמו גישה נוחה למיטה ולשולחן.
צילה זק, אדריכלית ומעצבת פנים בכירה, נורית זעירי, אדריכלית ומעצבת פנים ומירב ברדה-גולן, מעצבת פנים ואמנית פנג שווי, חושפות את פניו השונות של עיצוב הפנים בישראל 2008.



נוגע בנשמה

באילו תחומים נדרש מעצב פנים להתמצא?
צילה זק: "מעצב הפנים נדרש היום להתמצא בתחומים נלווים רבים הקשורים לעיצוב, כמו: תאורה, צבע, ריהוט, טקסטיל ואף נגרות. חשוב מאוד שמעצב הפנים יוכל להסתדר ולשתף פעולה עם אנשי מקצוע ממגוון תחומים. חלק מהערך המוסף שמעצב מביא איתו ללקוח הוא יכולתו לקשר בין העסק (במקרה של מבנה שאינו פרטי), המיתוג והעיצוב, הלכה למעשה."

אז מה בדיוק ההבדל בין אדריכלות לעיצוב פנים?
נורית זעירי: "אדריכלות היא מקצוע עם הגדרות אקדמיות. אדריכל לומד חמש שנים עד לקבלת התואר בעוד שלעיצוב פנים אין הדרכה אקדמית. יש לימודים במסגרות שונות, עד שנתיים. בהגדרתה, אדריכלות פנים מהווה נדבך נוסף אותו מציע האדריכל כחלק משירותו ללקוח. מבחינת ההבדלים, האדריכלות עוסקת בתלת-מימד, בחוויה שמפעילה את כל החושים, בעוד שעיצוב הפנים נוגע באסתטיקה, בנשמה... בכל אופן, האחריות של האדריכל היא כוללת. המוצר הסופי שלו צריך לעמוד בכל הקריטריונים ותפקידו של מעצב הפנים לדאוג ליצירת התחושה הפנימית במבנה כשנכנסים אליו פנימה."


מה קורה אצל השכנים

ממתי החלה בארץ ההתייחסות הנפרדת לתחום עיצוב הפנים?
זק: "נדמה כי בארץ, ההתקדמות המשמעותית בהתייחסות לארכיטקטורה ובייחוד לעיצוב הפנים החלה לפני כעשור. היום ניתן לראות את תשומת הלב לפרטים לא רק בבתים פרטיים אלא גם בבתי קפה, מסעדות וחנויות. באופן אישי, אני מוצאת שהפרדה בין התחומים כלל לא באה בחשבון."

מה מאפיין עיצוב פנים ישראלי וממה מושפע הקהל בארץ?
זק: "ישראל, כמדינה צעירה, משדרת יוזמה, תעוזה ויצירתיות נראים לעין. אין לנו מקורות 'מסורתיים' קלאסיים בבנייה ובעיצוב להישען עליהם, כמו באירופה לדוגמה."
זעירי: "הישראלים מושפעים קודם כל ממה שהם רואים אצל אנשים בסביבתם הקרובה – מכרים, שכנים... גם ממגזינים לעיצוב, סיורים בחו"ל ואמצעי המדיה השונים. אך מסתבר שההשפעה הגדולה ביותר היא המציאות שאנו חיים בה - מציאות של סיפוקים מיידים, ריצוי גחמות ומותרות חברת השפע. פעם, היה כסף לקנות 'קובייה' וזה הכל. היום אנשים דורשים מקרר בצבע מסוים, נישות בקירות וחיפוי אבנים חיצוני... יש את החופש והיכולת החומרית לרצות!"

מהם הטרנדים של השנה האחרונה בעיצוב הפנים בארץ?
זק: "יש הרבה מאוד שימוש בצבעים כהים ובהחשכה, אלמנטים שאני מאוד מתחברת אליהם, ומאידך, מודעות גבוהה לעיצוב חדשני תוך שימוש בחפצי רטרו, סגנון שהוא בעל הרבה יותר טעם, לתחושתי".
זעירי: "בגדול, יש כיום ארבעה כיוונים עיקריים. הראשון: הכיוון ההיי-טקי, המודרני, החומרים החדשים, ומנגד - החזרה לרטרו. זו השראה שמגיעה מדרום צרפת, דרום איטליה וגם דרום אמריקה. הכיוון השלישי מגיע מהלוקאליות המדברית של ישראל, עם ההשפעה של אדריכלות מדברית ושימוש בחומרי בנייה הניתנים לפירוק. הכיוון הרביעי הוא הבנייה הירוקה, אך הוא לא מספיק מגובש, בארץ ובעולם, ורק מתחיל לחדור לתודעת הקהל. זהו טרנד שעדיין מחפש את דרכו."



המגמה היא להפתיע

מה ההבדל בעיצוב בית מגורים לעומת משרד או עסק?
זעירי: "בית זו יצירה שצריכה לשדר את חווית המשפחה. עיצוב הבית צריך לתת ביטוי למשפחה והמשפחה, מצדה, צריכה להרגיש שהעיצוב עונה על צרכיה ויוצר תחושה נעימה למגורים. במשרדים ובתי עסק, העיצוב צריך לשדר את המסר של בעל העסק. למשל, אם המסר הוא 'אנחנו מאוד עדכניים' - הסגנון יהיה בהתאם, אם 'אנחנו קז'ואל' (לא רשמיים, לא מכופתרים) - הסגנון יהיה עכשווי אך עם אלמנטים של נוחות. אם 'אנחנו קלאסיים' – עיצוב בסגנון 'רטרו' (נוסטלגי) או כזה המראה על שייכות ארגונית עמוקה. כאשר אני מקבלת מבעלי משרד תיאור כללי לגבי העיצוב והם פחות מעורבים באופן אישי בהחלטה העיצובית, אם בכלל - אני תמיד אקשר את העיצוב לאחד מהאלמנטים שהזכרתי, לפי אופי העסק".

בעשור האחרון חל שינוי מהפכני בעיצוב מקומות בילוי כמו מסעדות ובתי קפה.
זעירי: "לגבי מסעדות ובתי קפה, הפריחה הגדולה התחילה לפני כשמונה שנים, עם צמיחת דור אנשי ההיי-טק הצעירים, שהתחברו לצריכה של תרבות פנאי בקצב מסחרר. חברות ההיי-טק בישראל מוקמו באזורים ששימשו כמקומות בילוי או מרכזי מסחר ואז החלו המסעדות להתחרות על ליבם של העובדים היוצאים אכול בחוץ. מתחרות, כידוע, יכולים לצאת דברים טובים ללקוח. התוצאה היתה שינוי- באיכות המזון, בעיצובו ובעיצוב הפנים של חללי ההסעדה השונים. השינויים החלו להיראות החל מהרצפות, דרך ציפויי הקיר (טפטים) שחזרו מאוד לאופנה, הצבעוניות הכללית באלמנטים השונים ועד פריטי הריהוט והתאורה. בעיצוב מקומות בילוי המגמה היא להפתיע! היום העיצוב הוא טוטאלי, כלומר, המעצב אחראי על החוויה הטוטאלית של הלקוח, חושניות במושג הרחב של המילה".



זרימה של אנרגיות חיוביות

אחת המגמות הבולטות בשנתיים האחרונות בארץ היא המעבר לשימוש בעקרונות הפנג-שווי באדריכלות ובעיקר בעיצוב הפנים.
פנג שווי הינה תורה סינית עתיקה לארגון חפצים ומבנים על מנת להגיע להרמוניה עם הטבע, שיטה שעמדה בבסיס הדת הטאואיסטית. במקור, הופנתה אמנות הפנג שווי לבניית קברים, מתוך מחשבה שאם האבות ינוחו על משכבם בשלום – הנשארים בחיים יזכו להמשך חיים טובים ושלווים.
במהלך המאה ה-19 הגיע הפנג שווי לראשונה לארה"ב יחד עם הפועלים הסיניים שהגיעו לערי החוף המערבי והמזרחי. מאז ועד היום הפך המושג למטבע לשון נפוצה בפי אדריכלי פנים, מתכננים ואדריכלים רבים ברחבי העולם, המתבקשים על ידי לקוחותיהם לכלול יסודות של פנג שווי בתוכניותיהם.
מירב ברדה- גולן: "כאמנית פנג שווי ומעצבת פנים, אני רואה את השילוב בין השניים כדבר טבעי. עיצוב פנים יחד עם בניה הרמונית וסידור הרמוני של המרחב, יוצרים עבור הלקוח חוויה עיצובית וגיוס אנרגיות היקום לחיים מאושרים ושלווים."

איך מיישמים את התורה בעיצוב הבית?
"שילוב הפנג שווי בעיצוב הבית בא לידי ביטוי באמצעות בחירה של מגוון חומרים שונים לעיצוב אזורים שונים בבית, בחירת הגוונים על פי אזורים בבית וכמובן מיקום הרהיטים והפריטים בחלל בצורה שתורמת לתחומי החיים השונים, כגון: חיזוק הזוגיות, חיזוק השפע הכלכלי, הבריאות, הפריון ועוד. לדוגמה: הכניסה לבית צריכה להיות רחבה ומוארת כדי להחדיר פנימה אנרגית צ'י, לא להרבות בריהוט בסלון, שלא יהיה עומס יתר, אך כן לקשט בשטיחים ותמונות, להכניס לבית אלמנטים של מים, כמו אקווריום או מזרקה, וגם בעלי חיים בבית תורמים לאנרגיה טובה. בחדר השינה – המקום החשוב ביותר בבית, לא לתלות בשום אופן מראה ולא לישון עם הרגליים בכיוון הדלת, אחרת קמים עייפים"...
Translation - English
Facets of Israeli Interior Design

The field of interior design has been in the past an integral part of architecture, but today it has a place of its own, as a prestigious discipline, expressed in the treatment of various spaces – homes, offices and business places, entertainment venues, public buildings, hotels etc.


Designers and planners are familiar with the following joke: ‘What is the difference between an engineer and an interior designer?’ An engineer knows everything about nothing and a designer knows nothing about everything’… This statement may be related to the fact that in the past, interior design was considered as inferior to architecture. Contemporary interior designers, however, needn't worry; things have considerably changed and today even the most prominent architects deal with interior design, out of great respect for this area.
Interior design or interior architecture is a specialisation field dealing with planning and altering interior spaces in buildings. It has evolved from architecture at the twentieth century while up to that point, the two were considered as one discipline. Interior design, unlike architecture, deals with the design of internal spaces of a building and with planning them down to the smallest detail, and it does not deal with planning of an entire building, construction or urban connections, as architecture does.
Interior designers are committed to the client’s requirements (location, budget, function etc.), and their artistic expression is formed by their designing style or by their interpretation as to what planning is. Interior design refers to man within a built environment, to his physical and mental needs – at home, in the office, in entertainment venues, at the clinic, bank, museum and in any other building or space. Man’s needs, as far as they are related to interior design, start with general social and family needs, such as privacy, hosting etc. and also include simple physical needs, such as convenient access to the bed and table.
Tzila Zak, senior architect and interior designer, Nurit Zeiri, architect and interior designer and Meirav Barda-Golan, interior designer and Feng Shui artist, talk about various aspects of interior design in Israel 2008.

Hitting a cord

What areas should an interior designer be familiar with?

Tzila Zak: “An interior designer is currently required to have knowledge in many design-related areas, such as lightening, color, furniture, textile and even carpentry. It is highly important that an interior designer should be able to cope and cooperate with craftsmen in various areas. Part of the added value that a designer provides the client is the ability to connect, in practice, between the business (in case of non-private buildings), the branding and the design.”

What exactly is the difference between architecture and interior design?

Nurit Zeiri: “Architecture is a discipline with academic definitions. An architect undergoes 5-year academic studies for a degree while an interior designer has no access to academic studies, but rather to various training programs, of up to two years, in various institutes. Interior architecture, by definition, is an additional skill offered by the architect as part of his/her services to the client. As to the differences between the two, architecture relates to three-dimensional spaces, an experience that encompasses all the senses, while interior design relates more to the esthetics, to the soul… In any event, the architect’s responsibility is more comprehensive because the final product must meet all the criteria while the interior designer’s job is to create an internal sense of the building as you walk inside.”

Is the grass greener on the other side?

When was interior design considered as a separate discipline in Israel?

Zak: "It seems that the most significant progress in Israel in terms of referring to architecture and especially to interior design began about 10 years ago. Today the careful attention to details is evident, not only in private homes but also in cafés, restaurants and shops. Personally, I find that separating between the two is impossible.”

What are the characteristics of Israeli interior design and what are Israeli clients influenced by?

Zak: "As a young country, Israel expresses considerable initiative, spunk and creativity. We don’t have classical, ‘traditional’ sources to rely on in building and design, unlike in Europe for example.”
Zeiri: “Israelis are influenced fore and foremost by what other people in their near surrounding have – acquaintances, neighbors… also by design magazines, traveling abroad and the various media channels. However, it seems that the most significant influence is the reality in which we live – a reality of instance gratification, the wish to satisfy each and every whim and the luxuries of an affluent society. In the past, when money was scarce, people could only buy a flat. Today people demand a specific-color refrigerator, niches in the walls and external brick covers… we have the freedom and financial ability to want!”

What are last year’s trends in interior design in Israel?

Zak: "There is quite a lost of use of dark colors and darkening, elements which I closely relate to, and on the other hand – great awareness of innovative design while using retro objects, thus creating a style which is much more tasteful, in my opinion.”
Zeiri: “Generally speaking, there are four main trends today. The first is characterised by a high-tech, modern flavor and new materials, while the second is a contradicting trend of going back to 'retro'. This inspiration is originated in the south of France, the south of Italy as well as South America. The third trend originates in the Israeli desert and is influenced by desert architecture and use of decomposable building materials. The fourth trend is green building, but it is not sufficiently consolidated yet, both in Israel and abroad, and is just taking its first steps. This trend is still in search of its path.”

Surprise Surprise

What is the difference between design of a private home and a business office?

Zeiri: "A home is a creation that should reflect the family experience. The design of the house should express the family, and the family, on its part, should feel that the design comply with its needs and creates a pleasant living environment. In offices and places of business, the design should express the message of the owners. For example, if the message is "we're very up-to-date' – the style will be in accordance with that, if 'we're casual and informal' – the style will be contemporary yet comfortable. If 'we're classic' – a nostalgic 'retro' style will be suitable or a style that reflects deep organisational loyalty. When I receive a general design description from a business owner, who is not interested in being involved with design choices – I always connect the design to one of the elements I mentioned, according to the nature of the business."

In the last decade a revolutionary change has taken place in the design of entertainment venues such as restaurants and cafés.

Zeiri: "The big boost as far as restaurants and café are concerned started about eight years ago, with the growth of a new generation of young high-tech people, who strongly related to consuming leisure culture in a very rapid pace. High-tech companies in Israel were located in areas which used as entertainment venues or commercial centres, at which point restaurants began competing for employees' heart, and more importantly – pocket. Competition proved to be positive to the client. The result was change – in the quality and design of the food and in the interior design of the various dinning spaces. These changes are noticeable – starting with the floors, to wall coverings (wall papers) which made a huge comeback, to general colorfulness in the various elements and to furniture items and lighting fixtures. In the deign of entertainment venues the trend is surprise! Today the design is total, namely, the designer is responsible for the total experience of the client, sensuality in the wide sense of the word".

Positive energies

One of the most prominent trends in the last couple of years in Israel is the use of Feng Shui principals in architecture and mainly in interior design.
Feng Shui is an ancient Chinese doctrine concerned with the organisation of objects and buildings in order to be harmonious with nature, a system which is at the base of Taoism. Originally, the art of Feng Shui was manifested in the construction of graves, based on the belief that if the forefathers rest in peace, those living will have good, peaceful life.
In the course of the 19th century, the Feng Shui trend hit the US for the first time, together with the Chinese workers who arrived to cities in the Western and Eastern coasts. Since then, the term has become a common idiomatic phrase, used by many interior architects, designers and architects around the world, who are requested by their clients to include Febg Shui elements in their plans.
Meirav Barda-Golan: "As a Feng-Shui artist and interior designer, I see the combination of the two as natural. Interior design together with harmonious constructions and harmonious arrangement of the space create a design experience for the client and uses the energies of the universe to create a happy, peaceful life. "

How do you apply the doctrine to the deign of a house?
"The incorporation of Feng Shui into the design of a house is expressed through selection of various materials for the purpose of designing different areas in the house, selection of colors according to areas in the house and obviously, locating furniture pieces and other objects in space in a manner that contributes to the various aspects of life, such as: enhancing intimate relations, financial prosperity, health, fertility and so on. For instance, the entrance to the house should be wide and bright in order to let Qi energy in; the living room should not be packed with furniture in order to prevent over-load but it is recommended to decorate it with carpets and paintings; it is advisable to include water features in the house, such as an aquarium or a fountain, and animals too boost positive energies. In the bedroom – the most important room in the house - it is practically forbidden to hang a mirror or to sleep with the feet directed at the door, otherwise you wake up tired"…

Experience Years of experience: 10. Registered at ProZ.com: Sep 2008.
ProZ.com Certified PRO certificate(s) N/A
Credentials English to Hebrew (Hebrew University of Jerusalem, Israel)
Memberships N/A
Software Adobe Acrobat, Microsoft Excel, Microsoft Word, Powerpoint
Bio
No content specified
Keywords: Translator, law, contracts, lawsuits, intellectual property, literature, psychology, art, education, insurance. See more.Translator, law, contracts, lawsuits, intellectual property, literature, psychology, art, education, insurance, audit, financial statements, hotels, tourism, correspondence תרגום, משפטים, חוזים, כתבי תביעה, קניין רוחני, ספרות, פסיכולוגיה, אמנות, חינוך, ביטוח, חשבונאות, דו"חות פיננסיים, מלונאות, תיירות, תכתובת.. See less.


Profile last updated
Jul 26, 2023



More translators and interpreters: Hebrew to English - English to Hebrew   More language pairs