Η Σίλικον Βάλεϊ διανύει μία νέα περίοδο οικονομικής άνθησης. Τα εταιρικά συγκροτήματα κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α. αναδεικνύονται και πάλι σε πόλο έλξης ελπιδοφόρων start-up επιχειρήσεων. Τα ενοίκια εκτοξεύονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε λουτροπόλεις όπως η Λίμνη Τάχο, ένδειξη της συσσώρευσης πλούτου. Η επονομαζόμενη «περιοχή του Κόλπου» (Bay Area) του Σαν Φρανσίσκο αποτέλεσε τη γενέτειρα της βιομηχανίας ημιαγωγών και των εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης. Οι μάγοι του Σαν Φρανσίσκο εφηύραν πολλά από τα θαύματα που κάνουν τον κόσμο μας να μοιάζει φουτουριστικός, από τα κινητά τηλέφωνα με οθόνη αφής μέχρι τη στιγμιαία αναζήτηση σε μεγάλες βιβλιοθήκες και τη δυνατότητα να χειριζόμαστε μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η αναζωογονημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή από το 2010 και μετά δίνει την αίσθηση εκρηκτικής προόδου.
Έτσι, λοιπόν, η εντύπωση ορισμένων στη Σίλικον Βάλεϊ ότι επικρατεί οικονομική στασιμότητα, καθώς και το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας επιβραδύνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες μοιάζουν, εκ πρώτης, παράδοξα. Ο Πίτερ Θίελ, συνιδρυτής της PayPal και πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, ισχυρίζεται πως η καινοτομία στην Αμερική «πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο». Οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων αισθάνονται εξίσου απογοητευμένοι, ενώ μία μικρή, αλλά ολοένα διευρυνόμενη, ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι οι σημερινές καινοτομίες θα έχουν αμελητέο οικονομικό αντίκτυπο, σε σύγκριση με εκείνες του παρελθόντος.
[ … ]
Σε κάθε πεδίο, καινοτομίες που απαιτούν φθηνή επεξεργαστική ισχύ παρουσιάζουν τεράστια εμπορική επιτυχία. Οι υπολογιστές αρχίζουν να κατανοούν τις φυσικές γλώσσες. Οι άνθρωποι παίζουν βιντεοπαιχνίδια, τα οποία χειρίζονται μέσω της κίνησης του σώματος, μία τεχνολογία που σύντομα, μάλλον, θα βρει εφαρμογή σε μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την παραγωγή όλο και πιο σύνθετων αντικειμένων. Σύντομα, ανθρώπινοι ιστοί και άλλες μορφές ενόργανης ύλης ενδέχεται να καταστούν, επίσης, εκτυπώσιμες.
Οι απαισιόδοξοι ίσως κρίνουν πως τα παραπάνω δεν είναι παρά «λαγοί με πετραχήλια». Όμως, η ιδέα πως η ανάπτυξη που βασίζεται στην τεχνολογία πρέπει είτε να συνεχισθεί απρόσκοπτα είτε σταδιακά να υποχωρήσει, παρά να παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις, δεν συνάδει με τα διδάγματα της ιστορικής εμπειρίας. Ο Τσαντ Σίβερσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας, κατά την εποχή της ηλεκτροδότησης, παρουσίαζε αυξομειώσεις. Κατά την περίοδο των σημαντικών ηλεκτρικών καινοτομιών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, η ανάπτυξη ήταν αργή· έπειτα, όμως, απογειώθηκε.