Stron w wątku: < [1 2 3 4 5 6 7 8 9] > | Off topic: Katyń = Ból Autor wątku: Piotr Wargan
|
Brak słów.
Cześć Ich pamięci!
Iza Szczypka wrote:
A ja tylko pragnę zauważyć, że na liście jest również
Wojciech Lubiński, tłumacz języka rosyjskiego
   [Edited at 2010-04-10 11:27 GMT]
Wg listy tłumacz nazywał się Aleksander Fedorowicz, a Wojciech Lubiński to lekarz Prezydenta. | | | Monika Rozwarzewska Wielka Brytania Local time: 00:22 Członek ProZ.com od 2006 angielski > polski + ... czarna skrzynka | Apr 10, 2010 |
Iza Szczypka wrote:
Jeden się nie dał przymusić, co mało ostre konsekwencje...
Drugi może nie chciał ryzykować tego samego.
Obawiam się, że jeśli ktoś pilota próbował przymusić, to nigdy się tego nie dowiemy... | | | Najmocniej przepraszam | Apr 10, 2010 |
Barbara Gadomska wrote:
Wg listy tłumacz nazywał się Aleksander Fedorowicz, a Wojciech Lubiński to lekarz Prezydenta.
Lista, z której kopiowałam, była źle sformatowana, stąd pomyłka | | |
|
|
Szczere kondolencje i wyrazy współczucia | | | Condoléances | Apr 10, 2010 |
Niech odpoczywaja w pokoju......i te z 1940 i dzisiejsze.
Mes condoléances à toutes les familles. | | | dyktatura tabloidów.... | Apr 10, 2010 |
Rozmiar tragedii trudny do ogarnięcia, co tu dużo mówić.
Pomijając szok, osobiście ogrania mnie wściekłość na te wszystkie Fakty i Super Expressy, przed których ujadaniem drżą zapatrzeni w sondaże politycy. Gdyby tak nie było, nie latałyby stare Tu-154 z osobami sprawującymi najważniejsze urzędy w Państwie. Dawno by już to wszystko zmodernizowano....a tak ech...
Jutrzejsza Niedziela Miłosierdzia nabiera kolejnego wymiaru..
RIP... See more Rozmiar tragedii trudny do ogarnięcia, co tu dużo mówić.
Pomijając szok, osobiście ogrania mnie wściekłość na te wszystkie Fakty i Super Expressy, przed których ujadaniem drżą zapatrzeni w sondaże politycy. Gdyby tak nie było, nie latałyby stare Tu-154 z osobami sprawującymi najważniejsze urzędy w Państwie. Dawno by już to wszystko zmodernizowano....a tak ech...
Jutrzejsza Niedziela Miłosierdzia nabiera kolejnego wymiaru..
RIP
Maciej Andrzejczak ▲ Collapse | | | Jerzy Czopik Niemcy Local time: 01:22 Członek ProZ.com od 2003 polski > niemiecki + ...
lecz akurat tym razem chyba nie tutka zawiniła, a co innego.
Także nie sondaże ani superekspresy.
Co wydaje się urągać wszelkiej logice działania, to obecność *wszystkich* dowódców wojskowych na pokładzie jednego samolotu. | |
|
|
wymiar symboliczny tragedii | Apr 10, 2010 |
Szukając jakiegoś wytłumaczenia dla dzisiejszej tragedii, starając się to jakoś ogarnąć, tak sobie pomyślałam, że tak długo starano się ukryć tą zbrodnie sowiecką, a teraz z powodu dzisiejszej katastrofy, dowie się o niej cały świat. Tak jakby ktoś z tego lasu zawołał „i wy musicie się o nas dowiedzieć” | | | Msza na Wawelu | Apr 10, 2010 |
Byłem na mszy w katedrze na Wawelu, a raczej na dziedzińcu zamku bo do katedry nawet się nie zbliżyłem. Złożyłem kwiaty pod pomnikiem ofiar Katynia, na którym dziś powinno dopisać się kolejną datę. Mimo deszczu, chciałem być w tej trudnej chwili z Rodakami, jak zresztą całe mnóstwo mieszkańców Krakowa. Na ulicach rozdawano darmowe, specjalne wydania Gazety Wyborczej, Metra i Gazety Krakowskiej.
W tej ogromnej masie ludzi, manifestujących swoje współczucie i ... See more Byłem na mszy w katedrze na Wawelu, a raczej na dziedzińcu zamku bo do katedry nawet się nie zbliżyłem. Złożyłem kwiaty pod pomnikiem ofiar Katynia, na którym dziś powinno dopisać się kolejną datę. Mimo deszczu, chciałem być w tej trudnej chwili z Rodakami, jak zresztą całe mnóstwo mieszkańców Krakowa. Na ulicach rozdawano darmowe, specjalne wydania Gazety Wyborczej, Metra i Gazety Krakowskiej.
W tej ogromnej masie ludzi, manifestujących swoje współczucie i troskę o kraj, wśród opasanych kirem flag, wywieszonych przez zwykłych obywateli, poczułem pokrzepienie i dumę, że jestem Polakiem. ▲ Collapse | | | Ewa masz rację | Apr 10, 2010 |
Cały świat dowiedział się dzisiaj o Katyniu...chichot historii, gorzki i tragiczny.
MA | | | Pomnik Ofiar Katynia w Poznaniu | Apr 10, 2010 |
mimo ulewy...pełno Polaków, pełno zniczy | |
|
|
Nie do wiary, nie do ogarnięcia............ | Apr 10, 2010 |
straszna jest ta tragedia!!!!
Znałam Aleksandra Fedorowicza, miałam przyjemność z nim tłumaczyć.................młody, fajny, z perspektywą............Boże, dlaczego tak światłych ludi nam zabierasz...........dlaczego to życie takie kruche jest...............nic poza tym nie krąży mi po głowie
A poza tym, zapewne nie jeden raz jeszcze o tej tragedii pomyślimy w najbliższym czasie....takiego chaosu, jaki teraz po żałobie nastąpi na "górze" nie sposób nie o... See more straszna jest ta tragedia!!!!
Znałam Aleksandra Fedorowicza, miałam przyjemność z nim tłumaczyć.................młody, fajny, z perspektywą............Boże, dlaczego tak światłych ludi nam zabierasz...........dlaczego to życie takie kruche jest...............nic poza tym nie krąży mi po głowie
A poza tym, zapewne nie jeden raz jeszcze o tej tragedii pomyślimy w najbliższym czasie....takiego chaosu, jaki teraz po żałobie nastąpi na "górze" nie sposób nie odczuć w życiu codziennym..........wydaje się, że będzie dla nas to strata większa niż teraz sobie wyobrażamy.......
Niech Bog nam da siły, cierpliwość i mądrość.... ▲ Collapse | | | allp Polska Local time: 01:22 angielski > polski + ... Historia lubi się powtarzać | Apr 11, 2010 |
i śmieje się przy tym do rozpuku.
Chyba ten aspekt tragedii jest najbardziej przytłaczający.
Gdyby ktoś taki scenariusz wymyślił i zrobił film, czy napisał książkę, uznano by pomysł za tandetę i grę na najniższych instynktach, za koncept godny Ilony Łepkowskiej albo Paulo Coelho.
A w życiu takie rzeczy się zdarzają - i to jest najbardziej porażające.
Pokój wszystkim, którzy zginęli. | | | ogromna tragedia i wielki smutek | Apr 11, 2010 |
Byłem wczoraj przed Pałacem Prezydenckim, dziś też będę. Trzeba być razem i oddać hołd. | | | Stron w wątku: < [1 2 3 4 5 6 7 8 9] > | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Katyń = Ból CafeTran Espresso | You've never met a CAT tool this clever!
Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer.
Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools.
Download and start using CafeTran Espresso -- for free
Buy now! » |
| Pastey | Your smart companion app
Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.
Find out more » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |